Job shadowing a Alemanya



Període d'observació a Tübingen



08 al 19 de Maig del 2017

La meva experiència com a coordinadora i participant del projecte de formació del professorat d’ Erasmus+ va consistir en un període d’observació (Job shadowing) a una petita ciutat universitària del Sud d’Alemanya: Tübingen. Em vaig posar en contacte amb diferents escoles i una d’elles, la que em va tutoritzar, va respondre a la meva petició. El Deutsch-Amerikanisches Institut  (D.A.I.) és un centre finançat per diferents organismes (tant públics com privats) que té com a objectiu donar a conèixer i difondre la llengua (anglès i espanyol) i la cultura Nord-Americana.

Gràcies a la meva tutora, Frau Krenze, vaig poder visitar sessions, no només el seu centre si no també d’altres escoles per adults i per a joves, de tipologia i amb finalitats diferents. Em va concertar visites a escoles com ara: die Tübinger Musikshule (l’escola pública de música), die Familien-Bildungsstätte Tübingen e.V. (FBS) i l’Infö Tübingen e.V. (ambdues escoles d’adults, però amb finalitats formatives diferents), Vivat Lingua (Acadèmia privada d’idiomes),  Geschwister-Scholl-Gemeinschaftsschule Tübingen (un Institut que en Alemanya s’anomena Gymnasium) i al Deutsch-Französischen Institut (és l’equiparable al meu centre tutor, però enlloc de difondre la llengua i cultura Nord-Americana, s’encarreguen de la Francesa).

En la majoria de centres que vaig visitar, vaig poder observar diferents classes (de llengua anglesa, alemanya i espanyola, de cuina, d’esport, de música..) i vaig poder tenir una reunió amb el director/a on em van explicar com funcionava l’escola, quins cursos oferia , el nombre de professorat que hi treballava, etc. Totes aquestes reunions van ésser en alemany, fet que em va dur a necessitar un reforç en aquesta llengua i vaig poder assistir a un curs de llengua alemanya durant la meva estada a Tübingen. D’aquesta manera, també vaig poder viure en primera persona com s’ensenyava la llengua alemanya a alumnes no nadius.

 
Tal i com he explicat anteriorment, vaig poder visitar un institut i gràcies a això vaig conèixer el sistema educatiu alemany on hi ha forces variacions amb el nostre i que actualment estan buscant la manera de modificar-lo per tal de convertir-lo en un sistema més integrador. Una de les crítiques que em van transmetre alguns dels docents, va ser que molts pares no estaven satisfets amb el sistema i és per això que estaven creant escoles pilots i es trobaven a la expectativa dels seus resultats. Afortunadament, jo vaig poder observar tant un Gymnasium com una Gemeinsschaftschule (la escola pilot). La primera, és una escola on només poden accedir els alumnes amb altes capacitats d’aprenentatge i amb l’objectiu de seguir estudiant una carrera universitària. La segona, en canvi, són alumnes heterogenis als quals se’ls ofereix la possibilitat de continuar estudiant tot i que el seu nivell no sigui tant alt com el d’altres companys. 


Per acabar, m’agradaria comentar la meva opinió personal en vers a aquesta experiència formativa. Considero que ha estat molt positiu poder observar com funcionen els centres en altres països europeus, quines són les metodologies que utilitzen a l’aula de llengües estrangeres i el tarannà dels centres alemanys. A més, he pogut millorar la meva competència comunicativa en llengua alemanya i he conegut docents que han fet la meva tasca molt més fàcil i enriquidora.  

 



























Berta Romero, Mestra d'anglès


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada